Európa legjobbjai között a magyar temetkezési kellékgyártók

2015. szeptember 28.  |  Írta: Funeral Hungary

Fokozott szakmai érdeklődés, látványos bemutatók és kritikus hozzászólások egyaránt jellemezték a II. Állam, Egyház, Temetkezés konferencia és TEMEXPO Szakkiállítás első napját, Esztergomban. A magyar temetkezési kellékek árban a legkedvezőbbek, minőségben pedig az élmezőnybe tartoznak egész Európában - ezzel a gondolattal nyitotta meg a TEMEXPO szakkiállítást Balogh Károly, a Magyar Temetkezési Kellékgyártók és Forgalmazók Egyesületének elnöke. A Szent Adalbert Központban mintegy kétszáz temetkezési vállalkozó előtt a szakember azt is hangsúlyozta, hogy fontos tudnia minden magyar lakosnak, ha nem lennének ma hazai gyártók, akkor az árak 15-20%-kal magasabbak lennének.

Bővebben>>

Mérföldkövek a temetkezési szakma életében

2015. február 11.  |  Írta: Funeral Hungary

Az utóbbi évek egyik legeredményesebb és legfontosabb elnökségi ülését tartotta február 11-én az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület Budapesten, a Fiumei úti Sírkert Kormányvárójában. Az OTEI idei tervei mérföldkövek lehetnek a temetkezési szakma pozitív megítélésében.
Horváth József, az OTEI elnöke köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a szervezet, közelgő májusi tisztújítása ellenére sem lehet leállni, mivel olyan fontos kérdésekben kell megalapozott döntéseket hozni és cselekedni, mint a feketegazdaság visszaszorításával kapcsolatos javaslatok vagy a temetkezési szakma közös etikai kódexe.

Bővebben>>

Tisztújító közgyűlés a Magyar Temetkezési Kellékgyártók Egyesületében

2014. június 13.  |  Írta: Funeral Hungary

Új tagokkal bővült a hazai kegyeleti kellékgyártó iparosok egyesülete, változás történt az elnökségben, de marad az irány. Fókuszban a testtől való búcsúzás kultúrájának fejlesztése, a hagyományos temetkezési formák felé fordulás. (Debrecen, 2014. június 11.)
Az egyesület éves közgyűlésén elhangzott, hogy a temetkezési szakmának (beleértve a temetkezési szolgáltatókat, temetőfenntartókat, gyártókat és hamvasztóüzem tulajdonosokat) a jövőben közös platformon kell kifejezni a szakma egységét, és mindent meg kell tenni azért, hogy együtt képviseljék szakmai érdekeiket a média, a döntéshozók és a társadalom irányába

Bővebben>>

A világörökség része lehet a kopjafás temetkezés

2014. június 13.  |  Írta: Funeral Hungary

A világörökség részének ajánlja a nemzetközi temetkezési kultúrával foglalkozó világszervezet (FIAT-IFTA) a magyar kopjafejfás temetőket – erről a szervezet közgyűlése döntött a németországi Düsseldorfban megtartott ülésén. A világszervezet közgyűlésén részt vett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Vállalat igazgatója is. Szekrényes András hozzáfűzte, terveik szerint a nyíregyházi Északi Temetőben is kialakítanának egy parcellát, ahol csak kopjafás sírok lennének.

Bővebben>>

Egy évvel csúszik a szociális temetés

2013. december 14.  |  Írta: Funeral Hungary

2015-re halasztotta a parlament a szociális temetés bevezetését. A szakminiszter indoklás nélkül kérte a három hónapja elfogadott törvény módosítását, mely eredetileg január elsején hatályba lépett volna. Szakemberek szerint az egy év haladék elég lesz arra, hogy a helyhatóságok felkészüljenek a változtatásokra.
Szeptemberben született meg az a törvény, mely szerint a hozzátartozók az önkormányzattól szociális temetést kérhetnek. A szakemberek örülnek a halasztásnak, szerintük egy év alatt lesz idejük felkészülni az érintetteknek.

Bővebben>>

MEMORIA temetkezési szakkiállítás Olaszországban

2013. szeptember 11.  |  Írta: Funeral Hungary

Holnap megnyitja kapuit a háromévente megrendezésre kerülő MEMORIA temetkezési szakkiállítás az olaszországi Brescia városában. A kiállítást, melyet az olaszországi temetkezési kellékgyártók szövetségének tagjai alapítottak, eddig mindössze egyszer rendezték meg, 2010-ben. A bolognai Tanexpo kiállítás szakmai konkurrens eseménye, a MEMORIA azért jött létre, mert a gyártóknak elegük lett a drága kiállítási költségekből és abból, hogy nem ők voltak a középpontban, ezért több szakítópróba után 2009-ben arra az elhatározásra jutottak, hogy saját érdekük szerint létrehoznak egy szakmai rendezvényt, olyan költséggel, amely elviselhető bármely gyártó számára. Nem rossz gondolat, a MATEK követendő példaként tekint az olasz egyesület rendezvényére.

A Parlament elfogadta a szociális temetésről szóló törvényt

2013. szeptember 10.  |  Írta: Funeral Hungary

Pintér Sándor belügyminiszter előterjesztését 233 igen szavazattal, 71 ellenében, két tartózkodás mellett hagyták jóvá a képviselők. A kormánypártiak igennel szavaztak, az ellenzéki frakciók nemmel. Szociális temetésnél a hozzátartozót nem terhelik költségek, az állam ingyenesen biztosít sírhelyet és koporsót vagy urnát, gondoskodik a holttest hűtéséről, szállításáról. A hozzátartozó azt vállalja, hogy ő vagy akit felkért, közreműködik az elhunyt temetésre való előkészítésében (mosdatásában, felöltöztetésében), a sír kiásásában és visszahantolásában, a koporsó vagy az urna szállításában a temetőn belül, továbbá a sírba helyezésben vagy az urnaelhelyezésben. Ha a haláleset kórházban történt, vagy az elhunytat felboncolták, az intézmény készíti elő a holttestet a temetésre.

Bővebben>>

Pontosítani kívánja a Fidesz a kellékekkel történő ellátás fogalomkörét

2013. június 13.  |  Írta: Funeral Hungary

Hamarosan a Parlament elé kerülnek a Temetkezési Törvénnyel kapcsolatos módosító indítványok, melyek megtekinthetőek a Parlament honlapján. A Jobbik a szociális temetést ugyan támogatja, de a személyes közreműködést nem. A Fidesz pontosításokat terjeszt a Parlament elé, a többi ellenzéki párt egyelőre nem terjesztett be módosításokat. A részletes vita pár napon belül elkezdődik. A kellékgyártókat is érintő módosító javaslatot mellékelve közzétesszük. A javaslat szerint a kellékekkel való ellátás a törvény szerint kizárólag a temetkezési szolgáltatók joga és kötelessége lesz, beleértve a kiskereskedelmi tevékenységet is.

Letöltés>>

A börtönüzemben gyártott termékek előnye csak 20%

2013. május 24.  |  Írta: Funeral Hungary

A Kormány a 44/2011. (III.23) sz. rendeletében egyértelműen megfogalmazza, hogy a kormányzati szerv, mint állami megrendelő csak abban az esetben köteles terméket beszerezni a börtönüzemekből, ha a termék ára (azonos műszaki tartalom mellett) maximum 20%-kal haladja a piacon elérhető árat. Ha ezt meghaladja, tehát ennél nagyobb mértékben drágább a börtönüzem, akkor jogosult megtagadni a saját beszerzést. A törvény értelmezése azt sugallja, hogy a több, mint 20%-ot meghaladó ár már nem szolgálja az állam érdekét, a költségvetés mínuszba kerül!

Letöltés>>

Törvénytervezet

2013. május 20.  |  Írta: Funeral Hungary

Letölthető a pénteken elfogadott törvénytervezet!

Letöltés>>

Üzemavató ünnepség Mihálygergén

2013. május 19.  |  Írta: Funeral Hungary

A Magyar Temetkezési Kellékgyártók Egyesülete egyik alapító tagja, a Truhlimport kft 2013. május 14-én tartotta üzemavató rendezvényét a Nógrád megyei Mihálygerge településen. A szalagátvágást a 600 fős település polgármestere végezte el, a mennyei gondolatokat a helyi római-katolikus plébános mondta el, a szakma nevében pedig Koncz Tamás, a MATESZSZ elnöke szólt elismerően a nógrádi cég vezetőihez, Gordos Tamáshoz és feleségéhez. Az Európai Uniós pályázat keretében megvalósult telephelyfejlesztés eredményeként egy új raktárépület és a varroda fejlesztése került megvalósításra, melynek következtében egyre jobb szolgáltatási szintet tud elérni a Truhlimport, amely termékeivel egész Magyarországon aktív.

Bővebben>>

Közgyűlés Debrecenben

2013. május 15.  |  Írta: Funeral Hungary

Helye: Debrecen, Piac u. 25. IKON étterem
Időpontja: 2013. május 28. kedd 11:00 óra
Meghívó>>

Kormányzati cél: minden elítélt dolgozzon!

2013. május 13.  |  Írta: Funeral Hungary

A büntetés-végrehajtásról szóló új jogszabályt készít elő a Belügyminisztérium, ebben a kor követelményeihez igazítják a szociológiai és fogvatartási követelményeket - mondta Pintér Sándor belügyminiszter a közelmúltban egy budapesti fórumon. A tárcavezető ismertetése szerint a területet szabályozó rendelet az egyik legrégebbi, 1979-es jogszabály, amelynek átalakítása 1990 óta nem történt meg. Mint mondta, jelenleg az Európában legelfogadottabb irányokat tanulmányozzák, s az azokban található szociológiai, fogvatartási követelményeknek megfelelő, modern törvényt alkotnak.

Bővebben>>

Ha munkát akarsz vállalni, irány a börtön!

2013. április 11.  |  Írta: Funeral Hungary

Munkanélküliség vagy börtönmunka? Vajon mennyire számoltak annak a rendeletnek a súlyos következményeivel, amelynek értelmében az un. szociális koporsókat szakképzetlen fogvatartottakkal gyártatnák le. Ma már ugyanis nem titok, hogy a belügyminisztérium eltökélt abban a tekintetben, hogy a szociális koporsókat büntetés-végrehajtási intézetekben készíttesse, ezzel komoly veszélybe hozva a hasonló profilú, tisztességes magyar kis-és középvállalkozásokat.

Bővebben>>

Mi a MATEK álláspontja a tervezett temetkezési jogszabálymódosítással kapcsolatban?

2013. március 27.  |  Írta: Funeral Hungary

Egyesületünk támogatja a kormány azon szándékát, hogy Magyarországon a temetések költsége mérséklődjön a magyar állampolgárok számára. A kormány számára készült előterjesztés egyes pontjai azonban oly módon képzelik a megoldást, amely veszélyezteti a szakmai szervezetünk tagjainak és azok alkalmazottainak eddigi hazai és nemzetközi eredményeit, valamint a kisvállalkozások biztonságát.


Bővebben>>

Egyesületi ülés Esztergomban

2013. február 26.  |  Írta: Funeral Hungary

Az Egyesület taggyűlést tartott az esztergomi Emléktárgy kft telephelyén. Farkas László, a kft. tulajdonosa bemutatta a termelést, a raktárakat és a résztvevők betekintést kaptak a társaság igen gazdag termékválasztékából. Az Emléktárgy kft. az urnagyártáson és forgalmazáson túlmenően igazi specialistája a kegyeleti kiegészítők forgalmazásának.
A taggyűlés fő napirendi pontja a kegyeleti törvény módosításával volt, a megjelent tagok annak várható veszélyeit elemezték. Megállapodás született arról, hogy azonnal intézkedni kell, és első körben meg kell vizsgálni annak a lehetőségét, hogy hogyan tudjuk szakmai érveinket megfelelő formában eljuttatni az illetékes szervekhez. A Magyar Temetkezés hamarosan megjelenő száma részletesen is foglalkozik a fórumon elhangzott gondolatokról.

Komoly technológiai fejlesztések Magyarország vezető textilgyártójánál

2012. augusztus 14.  |  Írta: Funeral Hungary

A válság ellenére is jelentős fejlesztéseket hajt végre a 2012-es évben a Komfen kft. A több, mint 20 éves múltra visszatekintő textilipari vállalat közel harminc embernek ad munkát, az évente feldolgozott textil mennyisége megközelíti az 1.000.000 négyzetmétert! A Császártöltésen található modern gyár 2.200 m2 alapterületű, mely magában foglal egy raktárcsarnokot is, amely a cég másik fő profiljának, a koporsó nagykereskedelemnek szolgál helyszínéül. A cég ügyvezető-tulajdonosával, Komáromi Andrással beszélgettünk a Komfen Kft. jövőjéről és a szakmáról.

Bővebben>>

Mesterségem címere

2011. szeptember 14.  |  Írta: Funeral Hungary

A Magyar Temetkezés gyártókat bemutató sorozatában ezúttal a Magyar Temetkezési Kellékgyártók és Forgalmazók Egyesületének egyik alapító tagját, a mihálygergei székhelyű Truhlimport kft-t ismerhetik meg. A piacon jól ismert gyártó és forgalmazó cég 1999-ben kezdte el tevékenységét fenyőkoporsók forgalmazásával a dunántúli régióban.


Bővebben>>

E&P - interjú Erdélyi Györggyel

2011. április 10.  |  Írta: Funeral Hungary

A Magyar Temetkezési Kellékgyártók első negyedéves találkozójukat az E&P Kft. tulajdonosának vajdasági telephelyén tartották. A szabadkai taggyűlést követően megismerhettük az egyik legrégibb magyar vállalkozás szerbiai anyacégét, miután Erdélyi György elkalauzolt bennünket a kőfeldolgozás titokzatos világába. Az üzemlátogatást követően a társaság több tagja elutazott az Újvidéki temetkezési kiállításra (ld. idevonatkozó cikkünket). A cég tulajdonosát arról kérdeztük, hogy hogyan élte meg az elmúlt évek változásait és milyen terveket szövöget a jövőre nézve?

Bővebben>>