Egy évvel csúszik a szociális temetés.

2015-re halasztotta a parlament a szociális temetés bevezetését.

A szakminiszter indoklás nélkül kérte a három hónapja elfogadott törvény módosítását, mely eredetileg január elsején hatályba lépett volna. Szakemberek szerint az egy év haladék elég lesz arra, hogy a helyhatóságok felkészüljenek a változtatásokra. Szeptemberben született meg az a törvény, mely szerint a hozzátartozók az önkormányzattól szociális temetést kérhetnek. A szakemberek örülnek a halasztásnak, szerintük egy év alatt lesz idejük felkészülni az érintetteknek.
„Ez az egyéves haladék lehetőséget teremt mind az önkormányzatoknak, mind a temetőüzemeltetőknek arra, hogy megfelelő módon felkészüljenek: kijelöljék a szociális parcellát, felkészítsék saját embereiket erre a feladatra, és a legfontosabb, hogy az önkormányzatok meghozzák azokat a rendeleteket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a szociális temetés intézményét végre lehessen hajtani” – fogalmazott Puskás Béla, a Dél-dunántúli Temetkezési Egyesület elnöke.
Szociális temetésnél a hozzátartozót nem terhelik költségek, az állam ingyenesen biztosít sírhelyet, gondoskodik a holttest hűtéséről, szállításáról. A hozzátartozó vállalja, hogy közreműködik az elhunyt előkészítésében, a sír kiásásában, szállításában a temetőn belül, valamint a sírba helyezésében. Az új törvényre a kellékgyártók sem készültek fel, úgy vélik, az sincs tisztázva, ki téríti meg a szállítás költségeit.


Vissza a hírekhez

HTML Comment Box is loading comments...