Hét éve írták rólunk | Magyar Hírlap 2006. április 13.

A várható életkor növekedése ellenére felfutóban a hazai koporsóbiznisz. A magyar gyártók ugyanis nyugati társaiknál ötven százalékkal olcsóbban tudnak szállítani.

Írta: Márk Edina
A Tolna megyei Tamásiban működő Le-Gyen Faipari Kft. majdnem megcsípte a nagy üzletet. A kis cég tavaly megnyert egy holland közbeszerzést, amely évi hatvanezer koporsó gyártásáról és szállításáról szólt. Piaci pletykák szerint hajléktalanokat temetett volna a magyar koporsókba a holland állam. A magyar vállalkozás cseh, lengyel, szlovák versenytársak orra elől szerezte meg a megbízást. Már az előszerződést is aláírták, ám végül mégsem ők szállíthattak - mondta lapunknak Lezsák Zsoltné, a cég ügyvezető igazgatója. A cégvezető máig nem tudja, hogy tulajdonképpen miéert estek el az üzlettől, ahogy azt sem, hogy végül ki szerezte meg.
A holland üzlet ennek ellenére jól mutatja a növekvő nyugat exportlehetőségeket a kelet-közép-európai gyártóknak.
Pedig Európában - így Magyarországon is - stagnál a "piac", mivel a várható élettartam évról évre emelkedik. Ráadásul enyhén növekszik az urnás temetkezések aránya is - mondta lapunknak Hegedüs László, koporsógyártásban itthon piacvezető Keletfa Kft. tulajdonosa és ügyvezetője. a cégvezető szerint a magyar vállakozások ennek ellenére megtalálhatják számításaikat az európai piacon. A magyar koporsógyártók ugyanis nyugat-európai társaiknál ötven százalékkal olcsóbban tudnak szállítani - magyarázta Balogh Károly a Karsol Kft. ügyvezető igazgatója. Konkrét árakat egyik cégvezető sem volt hajlandó elárulni. A Karsol tavalyi ötezer darabos - főként Németroszágba irányuló - exportját az idén másfélszeresére, hét-nyolcezerre növeli. Szlovákiába, Ukrajnába és Szlovéniába is szállítanak. Balogh Károly szerint sokkal többet is tudnának exportálni, ám jelenlegi kapacitásuk határt szab a kivitelnek.
A Keletfa tavaly mintegy hétezer koporsót exportált nagyrészt Németországba, mellette Franciaországba és Finnországba, az idén már több mint nyolcezret. A cég tavalyi hétszáz millió forintos árbevételének negyven százaléka származott exportból.
A két legnagyobb magyar koporsógyártó cég tehát az idén összesen mintegy 15-16 ezer koporsót exportál európai országokba.
A nyugat-európai koporsópiacért a magyaroknak elsősorban a lengyelekkel, szlovákokkal és csehekkel kell megküzdeniük. Ha az éles árversenyt nem is mindíg bírják az itthoni cégek, a mínőségit igen - állítják a cégvezetők. A Keletfa és a Karsol is a drágább és jobb minőségű, ám itthon eltrejedtebb tölgyfára szakosodott, miközben a többi kelet-közép-európai országban a fenyőkoporsó a kedveltebb.


Vissza a hírekhez

HTML Comment Box is loading comments...

Comments are closed.