Mesterségem címere

A Magyar Temetkezés gyártókat bemutató sorozatában ezúttal a Magyar Temetkezési Kellékgyártók és Forgalmazók Egyesületének egyik alapító tagját, a mihálygergei székhelyű Truhlimport kft-t ismerhetik meg. A piacon jól ismert gyártó és forgalmazó cég 1999-ben kezdte el tevékenységét fenyőkoporsók forgalmazásával a dunántúli régióban.

Hogyan jellemeznéd a cég megalakulása eltelt több, mint 10 éves időszakot?

Újdonságnak számított a szerény kínálatom, azokban az időkben. Bátran mondhatom, hogy úttörője voltam a kárpitozott, hatszög koporsók bevezetésének. Két év elteltével tudtam, hogy munkám eredménye pozitív és van létjogosultsága a piacon. Ezúton is szeretném megköszönni ügyfeleim, törzsvásárlóim hűségét, hiszen nélkülük a folytatás nehezebb lett volna. 2002 évben – immáron Truhlimport néven - közös erővel kezdtünk a cég bővítéséhez társammal, feleségemmel. Tevékenységünket kibővítettük az import koporsó nagykereskedelmen túl, kegyeleti textil kellékgyártással, temetkezési szolgáltatással, virágkereskedelemmel, kegytárgy kis- és nagykereskedelemmel. Döntésünk helyesnek bizonyult, hiszen a társaság folyamatosan tudott fejlődni az eltelt évek során.

Hányan dolgoznak a cégben jelenleg, hogy történik a munkamegosztás?

A tevékenységi körünk bővítése, és a piacbővülése után elkerülhetetlenné vált, hogy cégünknél munkaerő-bővítést hajtsunk végre az elvárt igények szerint. Napjainkra vállalatunk létszáma tizenhárom főre növekedett, a cégvezetést továbbra is a feleségemmel végezzük. Ő a virágkereskedést és a temetkezési szolgáltatást igazgatja, míg a termelésért és a kereskedelmi részleg tevékenységéért én vagyok felelős. Hét személy termelői munkakörben dolgozik. A szállítási-, raktározási-, logisztikai munkát és temetkezési feladatokat négy dolgozó látja el, további három dolgozónak biztosítunk részmunkaidőt virágkötő és temetkezési szolgáltatói ágazatban. További két vállalkozónak adunk üzletkötési és szállítási lehetőséget. Bátran mondhatom, hogy szakmai felkészültségünknek köszönhetően évről évre fejlődik a cégünk, a kereskedelmi és szolgáltatói piacon.

Dolgozol-e hazai beszállítókkal?

Vállalkozásunk mögött több hazai és külföldi, technikailag jól felszerelt termelési bázis áll. A külföldi gyártókon túl jó kapcsolatot építettünk ki tizenhat magyar kellékgyártó- és forgalmazó vállalattal, asztalos műhellyel. Engedjék, meg hogy megemlítsek néhányat közülük: Jáger Bt. Black-Box Kft. Karsol Kft., Kiss &Társai 97’Kft., Göncölfa Kft valamint a Kheops-L Bt.. Velük már régóta kitűnő az együttműködés. Az import termékeken túl így számos magyar kellékgyártó termékét forgalmazzuk gyártói áron a magyar kegyeleti piacon. Jelenleg 346 termék, ebből 52 koporsó van belistázva raktárunkban, ami a temetkezési szolgáltatás egyik fő eleme. Napjainkra a magyar gyártók termékeinek szortimentje raktárkészletünk 70%-a. Az import áru összetételéhez képest ez egy jelentősen megnövekedett arány, ami egy jól irányított termékmenedzseri munka eredménye, és a kereslet hatására jött létre. Célunk minél több magyar minőségi termék értékesítése, külföldi- és belföldi piacon, természetesen a kereslet figyelembe vételével.


Van-e export tevékenysége a cégnek?

Mivel raktárbázisunk a szlovák határ mellett található meg, gyakran megfordulnak szlovák temetkezési vállalkozók, válogatva a magyar termékek között. A termékeink tudomásom szerint közvetetten Romániába és Szerbiába, míg közvetlenül Szlovákiába, az országhatáron túlra is eljutnak.


Milyen terveid vannak?

A Szlovák Köztársaság közelsége, valamint a magyar termékek jó minőségének együttes összessége arra biztatja a cégünk vezetőségét, hogy piacot nyissunk északi szomszédunk felé, saját gyártású és több magyar gyártó termékének bevezetésével. Azon dolgozunk, hogy az export bevételünket növelni tudjuk. A szolgáltatói ágazatban olyan hagyományos koporsós temetkezési árakat kalkulálunk ki minőségi kellékek értékesítésével, hogy a nehezebb szociális helyzetben élő családok is méltón tudjanak elbúcsúzni szeretteiktől, ha ezt a temetkezési formát választják. Minőségi temetkezési szolgáltatást nyújtva tovább küzdünk a régi, hagyományok megtartásáért, hogy legalább vidéken ne tűnjön el a tradíció, ami egyszeri és megismételhetetlen az ember életének végén.


Milyennek ítéled a szakma jövőjét?

Sajnos azt állapítottam meg, hogy a temetkezési szokás megváltozott. Évről évre egyre több hamvasztásos temetkezési szertartás mellett döntenek a temettető családok, vagy már búcsúztató szertartást sem kérnek. Kevés vidéki régió maradt, ahol még többségében a hagyományos koporsós temetést választják. Ez részben a családok szociális helyzetén múlik, de figyelembe kell venni az ország egyes régióinak földrajzi sajátosságait is, hogy megértsük a változások eredeti okait. Gondolok itt elsősorban a belvizes területek problémára. Az is nagy befolyással bír, hogy a fiatalabb korosztály már nem részesíti előnyben az elhunyt test körüli pillanatok megélését, és egyre inkább a búcsúzásnak lelkileg könnyebb formáját, így az urnás temetést választják. Városainkban drágák a sírhelymegváltások, vagy nincs új sírbolthely. Megítélésem szerint tovább fog szűkülni a temetkezési kellék piac. Főleg a hagyományos koporsós temetkezést érintő termék kereslete fog csökkenni. Itt koporsóra, sírjelzőre, fejtáblára, koporsókárpitra, hantfogóra gondolok. Úgy látom, hogy a kialakult helyzetben átalakul a gyártók, a kereskedők és a szolgáltatók üzletpolitikája. Új üzleti stratégiai tervet kell készítenünk a jövőben, vagy hagyjuk, hogy tovább sodródjunk a biztos leépülés felé. Sajnos ezzel elveszítjük temetkezési szokásainkat, és bizonytalan anyagi hátteret okozunk magunknak.


Miben kellene változnia a szakmának?

Szakmai felkészültségünknek egyik lételeme, hogy 2003-tól feleségemmel tagjai vagyunk a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesületének /MATESZSZ/, valamint alapító tagjai vagyunk a Magyar Temetkezési Kellékgyártók és Forgalmazók Egyesületének /MATEK/, ahol kapcsolatrendszerével, szakmai tudásával segítik egymást a vállalkozók az egyesületen belül. Véleményem szerint egy szakmai szervezet, ha jól felkészült és vannak tervei, érdemes a tagságba lépni és közösen dolgozni a szakma jövőjén, hogy ez mindannyiunk megélhetését biztosítsa. Mint temetkezési szolgáltató, csakúgy, mint kellékgyártó kereskedő abban látom a szakma jövőjét, hogy közös problémáinkat közösen oldjuk meg az azonos szakirányú szervezetekkel együtt és azon belül az önös érdeket félretéve a törvényes keretek betartása mellett úgy, hogy a szakma egyetlen ágazata se sérüljön.


Vissza a hírekhez

HTML Comment Box is loading comments...