Kormányzati cél: minden elítélt dolgozzon!

A büntetés-végrehajtásról szóló új jogszabályt készít elő a Belügyminisztérium, ebben a kor követelményeihez igazítják a szociológiai és fogvatartási követelményeket - mondta Pintér Sándor belügyminiszter a közelmúltban egy budapesti fórumon.

A tárcavezető ismertetése szerint a területet szabályozó rendelet az egyik legrégebbi, 1979-es jogszabály, amelynek átalakítása 1990 óta nem történt meg. Mint mondta, jelenleg az Európában legelfogadottabb irányokat tanulmányozzák, s az azokban található szociológiai, fogvatartási követelményeknek megfelelő, modern törvényt alkotnak.
A miniszter hozzátette: az biztosan benne lesz, hogy az elítélteknek dolgozniuk kell, el kell tartaniuk magukat. Szavai szerint még nem jutottak el a fogvatartottak 100 százalékos foglalkoztatásáig, de afelé haladnak, hogy mindenkinek legyen munkája. A célkitűzés elérésének egyik fontos állomása lehet így az is – legalábbis a MATEK álláspontja szerint - hogy un. szociális koporsókat szakképzetlen fogvatartottakkal gyártatnák le.
Ma már ugyanis nem titok, hogy a belügyminisztérium eltökélt abban a tekintetben, hogy a szociális koporsókat büntetés-végrehajtási intézetekben készíttesse. Igen ám, mint minden jó szándékú tervezetnek, ennek is vannak megfontolásra, tisztázásra váró részletei! Ugyanis ezzel az intézkedéssel komoly veszélybe kerülhetnek a hasonló profilú, tisztességes magyar kis-és középvállalkozások, akik nem a börtönben, hanem a civil életben keresik boldogulásukat.
Ugyanakkor, ha a rendeletalkotók célja az olcsóbb temetkezés biztosítása volt, akkor a kedvezőbb árfekvésű koporsókat más módon is hozzáférhetővé lehet tenni a szociális rászorulók részére.
Megoldási javaslatainkat tartalmazza a Kellékgyártók és Forgalmazók Egyesületének beadványa. Ebben a temetkezési jogszabályok változtatási szándékára reagálunk, elsősorban a gyártókat érintő kérdésekben. Bízunk benne, hogy sikerül a helyzetet megnyugtatóan tisztázni, a gyártók, a szakma aktív bevonásával.


Vissza a hírekhez

HTML Comment Box is loading comments...