Komoly technológiai fejlesztések Magyarország vezető textilgyártójánál

A válság ellenére is jelentős fejlesztéseket hajt végre a 2012-es évben a Komfen kft. A több, mint 20 éves múltra visszatekintő textilipari vállalat közel harminc embernek ad munkát, az évente feldolgozott textil mennyisége megközelíti az 1.000.000 négyzetmétert! A Császártöltésen található modern gyár 2.200 m2 alapterületű, mely magában foglal egy raktárcsarnokot is, amely a cég másik fő profiljának, a koporsó nagykereskedelemnek szolgál helyszínéül. A cég ügyvezető-tulajdonosával, Komáromi Andrással beszélgettünk a Komfen kft jövőjéről és a szakmáról.

Mikor alakult a céged, mivel foglalkoztatok a kezdetekkor?
Vállalkozói pályám 1983-ban kezdődött, ebben az évben nyitottuk meg virágüzletünket. Ennek a tevékenységnek természetes velejárója a koszorúszalag, így feleségem, aki ekkor gyesen volt elkezdte varrni a szalagot, amit én értékesítettem a boltunkban, majd később elkezdtük szállítani a többi virágkereskedő cégnek is. A rojtot Jugoszláviából hoztuk, egy olyan cégtől, akik többek között szemfedő árusítással is foglalkoztak. Ebben az időben kezdődött a temetkezési pályafutásunk, mert Szűcs Károly, a cég vezetőjének mondása szerint "sokszor volt már rossz világ, de a halottat még mindig eltemették." Azt gondolom, ez a mondat ma is megállja a helyét. Tőle kaptuk az első szemfedő mintát, ez alapján kezdtünk el szemfedőt gyártani Magyarországon. Akkortájt nagyon nehezen fogadták a "maszek" gyártót, az első vásárlónk Csényi Laci volt, vele kezdtük el pályafutásunkat a temetkezési szektorban, ekkor 1989-et írtunk. A cégünk ekkor még Komfe BT néven volt ismert, a mai cégforma és a Komfen név 1997-ben alakult ki. 2010-ben megalapítottuk a Komfentextil Kft-t, ez a cég kizárólag textilgyártással foglalkozik, míg a Komfen koporsót és egyéb temetkezési kellékeket forgalmaz.

Hányan dolgoznak a cégben jelenleg, hogy történik a munkamegosztás?
Cégeink jelenleg 26 főt foglalkoztatnak. Az én feladatom az innováció, feleségem és fiam a varrodai résszel és a vevőkkel foglalkozik. Külföldi partnereinkkel Tamás tartja a kapcsolatot.

Dolgozol-e hazai beszállítókkal? 
A koporsó-, kereszt- és urnaforgalmazáshoz szükséges árut hazai és külföldi partnereinktől szerezzük be. Nagyon jó kapcsolatot tartunk a Karsol és a Keletfa Kft-vel. Hosszú évek óta dolgozunk együtt az urnás beszállítónkkal is. A temetkezéshigiéniai cikkeket és ravatalberendezéseket Olaszországból vásároljuk, vevőink megelégedésére.

Van-e exporttevékenysége a cégednek?
A magyar piac sajnos nagyon kedvezőtlenül alakult, nagyon sok a hamvasztás és változnak a temettetők fogyasztói szokásai is, ennek következtében enyhén, de csökkent a hazai értékesítésünk. Nagyon jó döntésnek bizonyult, hogy évekkel ezelőtt elkezdtük kiépíteni olasz partnerünkkel a kapcsolatot, ami mára már nagyon jól működik, havi rendszerességgel szállítunk béléseket Olaszországba, és partnereinken keresztül Európa több országába. Az idei év nagy áttörés volt abban a tekintetben, hogy sikerült megvetnünk lábunkat a nagyon nehéz német piacon is. Két nagykereskedő céggel is sikerült igéretes megállapodást kötni, ennek következtében lehetőségünk van havi rendszerességgel árut szállítani.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve mint gyártó és mint kereskedő?
A stratégiánk középpontjában a koporsóbélések minél hatékonyabb gyártása áll, illetve az exportpiacok további fejlesztése. A gazdaságos gyártás lesz a jövő fő fegyvere, a szűkülő piacon csak azok tudnak majd életben maradni és nyereséget termelni, akik alacsony költséggel képesek előállítani a magas minőséget. Több hazai koporsógyártó is ezért választott bennünket külföldi terjeszkedésükhöz bélésbeszállító partneréül. A következő hónapokban 3 nagyon hatékony gépet telepítünk, amely ezen célokat fogják szolgálni.

Milyennek ítéled meg a szakma jövőjét? Miben kellene változtatni a szakmának?
A magyar piac sajnos nagyon átalakult. A gazdasági helyzet hátrányosan változott, úgy érzem hiába a törvénymódosítással kapcsolatos szakmai erőfeszítés, nagy csodák nem fognak történni. Tisztességesen szeretnénk ezután is dolgozni, mind a hazai mind a külföldi piacon. Versenytársainkat szeretnénk élni hagyni és szeretnénk ha ők is így gondolkodnának.


Vissza a hírekhez

HTML Comment Box is loading comments...

Comments are closed.