E&P - interjú Erdélyi Györggyel

A Magyar Temetkezési Kellékgyártók első negyedéves találkozójukat az E&P Kft. tulajdonosának vajdasági telephelyén tartották. A szabadkai taggyűlést követően megismerhettük az egyik legrégibb magyar vállalkozás szerbiai anyacégét, miután Erdélyi György elkalauzolt bennünket a kőfeldolgozás titokzatos világába. Az üzemlátogatást követően a társaság több tagja elutazott az Újvidéki temetkezési kiállításra (ld. idevonatkozó cikkünket). A cég tulajdonosát arról kérdeztük, hogy hogyan élte meg az elmúlt évek változásait és milyen terveket szövöget a jövőre nézve?

Mikor alakult a céged, hogy alakult a sorsa az indulás óta? Volt-e kapcsolatod az EV PRO (A szerbiai anyavállalat neve – szerk.) előtt a szakmával?
A céget a távoli 1991-ben alapítottam. Mint mindannyian tudjuk, ez az időszak, a 90-es évek eleje a régi Jugoszlávia szétesésének, a balkáni háborúk időszaka. Többek között ez is oka volt annak, hogy azt a döntést hoztam, hogy céget alapítok, amely temetkezési kellékek forgalmazásával fog foglalkozni. A cégalapítást megelőzően is a temetkezési szakmában dolgoztam. Ez a tevékenységi kör 1978-óta az életem része. Évekig dolgoztam a szabadkai temétkezési közvállalat alkalmazottja, majd az igazgatójaként is.

Melyik időszakra emlékszel vissza legszívesebben?
Hogy melyik időszakra tekintek vissza legszivesebben? Talán az 1991-2000 közötti évekre. Habár nagyon nehéz időszak volt, gazdaságilag és lelkileg is, sokkal könnyebb és jobb volt dolgozni. A temetkezési szakma sokkal nagyobb becsületnek örvendett és sokkal tiszeteségessebb volt.

Néhány éve fontos változás történt a cég életében, új stratégiai termék gyártásába kezdtél. Pontosan milyen termékkörről van szó? Az építőipar az elsődleges megrendelő vagy a kegyeleti piac?
Öt évvel ezelőtt született meg a döntés, hogy valamit újítani kell a piacon. A piac túlzsúfolt, a verseny őrült nagy lett, lépni kellett. Valami újat, de azért maradva a szakmában… Ekkor kezdődött meg a kőfaragó részleg üzemeltetése. Először egy kisebb, de már akkor is korszerű műhelyben, midössze 4-5 alkalmazottal kezdtünk. Kínálatunkban mindössze 10-15 fajta gránit és márvány, és természetesen a műkő szerepelt. Három évvel ezelőtt sikerült egy új műhelyt, korszerű irodaházat, kiállítótermet, két 800 m2-es raktárat felépíteni, az egyiket a temetkezési kellékek, a másikat pedig a kőfaragók részére. Mindezeket pedig körülveszi a nyitott raktár, ahol séta közben ki lehet választani a legmegfelelőbb követ mindenki részére. Az elmúlt pár évben sikerült bővíteni a kínálatot és olyan áruskálával jelen lenni a piacon, ami talán egyedülálló a Vajdaságban. Közel 150 féle gránit, márvány és műmárvány van jelenleg a kínálatunkban. A kövek többsége építészeti felhasználásra van előkészítve. A kínálatban vannak olcsóbb, úgymond mindenki számára megfizethető anyagok, de vannak például, Braziliából származó, kivételes köveink is.

Hányan dolgoznak a cégben jelenleg, hogy történik a munkamegosztás?
Az alkalmazotti létszám immár 40 körül jár. A gyártás 80-90 százalékát az építőipar fedi le, főbb célpiacaink Szerbia, Magyarország és Bosznia-Hercegovina. Az árubeszerzést is mi végezzük. A köveket túlnyomórészt Olaszorszából hozzuk be, de származási helyük a világ minden tájára tehető. A kinálatban jelen vannak a díszitő elemek is, mint a szökőkutak, kandallók, gránit asztalok, szobrok, vázák is. Ezek megtekinthetők az irodaház kiállítótermében.

Milyennek ítéled meg a szakma jövőjét? Miben kellene változni a szakmának? Mit vársz a törvénytől?
Hogy milyennek látom a temetkezési szakma jövőjet? Hát sajnos már nem vagyok optimista… A szakma elveszítette a becsületét. A kegyeleti szakmában is, mint máshol is, megjelent a politika. Véleményem szerint a sikeres üzlet és a politika nem járnak együtt. A temetkezési törvényt bizonyára meg fogják hozni, papíron meglesz, de hogy a gyakorlatba hogyan fog beépülni?! Nem tudom, nem hiszek benne.


Vissza a hírekhez

HTML Comment Box is loading comments...

Comments are closed.